Vaření podle principů čínské medicíny
Principy a úvodní recept.
Proč vařit podle principů čínské medicíny?
Na rozdíl od novodobých stravovacích metod má tradici přes 2000 let.
- Vyznačuje se rozumným přístupem.
- Vyhýbá se módním stravovacím trendům, které nejsou prověřené dlouhodobou zkušeností.
Nejdůležitějším je prověření stravovacích principů čínské medicíny u odlišných etnických a kulturních skupin, které žijí v různým klimatických pásech. - Čína je obrovská země a stravovací metody jsou prověřené v přímořských, horských, pouštních, tropických, vlhkých a chladných oblastech.
V tomto směru nemá stravování podle principů čínské medicíny konkurenci.
Úvodní videorecept - elixír života.
Aby vývar měl kvality životního elixíru je potřeba vývar vařit na mírném ohni minimálně 4h. V Číně se vaří ještě déle a pokud můžete délku varu si prodlužte.
- Nejlepších účinky se dostaví pokud jíme vývar 5x za týden. Optimální je jíst vývar každý den.
- Jíme vývar vždy teplý.
- Nejlepší účinky má rýžový vývar, když je součástí snídaně.
- Můj tip. Do večera mám uvařený vývar na dva dny. Po zchladnutím dám do lednice a ráno potřebné množství odeberu a ohřeji. Pokud máte čas můžete si dělat vývar čerstvý. Déle jak dva dny nedoporučuji vývar skladovat.
Jaké suroviny potřebujeme k receptu.
- 1 díl rýže (nejčastěji používám kulatozrnnou natural).
- 15-18 dílu vody.
Účinky posilujícího rýžového vývar
- Detoxikuje organismus na jemné úrovni.
- Snadná stravitelnost dodává tělu a psychice mnoho sil a energie. Musí se jíst teplá, aby měla
energetizující účinky. - Pomáhá při zažívacích potížích a zlepšuje funkci trávení.
- Odstraňuje vlhkost a horkost.
- Aktivuje a pročišťuje játra.
- Posiluje žaludek a slezinu (buduje střed).
- Zlepšuje stav střev.
S přáním podpory vašeho dne a trávení Václav Vocásek a Martin Businský.