Vaření podle principů čínské medicíny

Principy a úvodní recept.

Proč vařit podle principů čínské medicíny?

Na rozdíl od novodobých stravovacích metod má tradici přes 2000 let.

  • Vyznačuje se rozumným přístupem.
  • Vyhýbá se módním stravovacím trendům, které nejsou prověřené dlouhodobou zkušeností.
    Nejdůležitějším je prověření stravovacích principů čínské medicíny u odlišných etnických a kulturních skupin, které žijí v různým klimatických pásech.
  • Čína je obrovská země a stravovací metody jsou prověřené v přímořských, horských, pouštních, tropických, vlhkých a chladných oblastech.

V tomto směru nemá stravování podle principů čínské medicíny konkurenci.

 

Úvodní videorecept - elixír života.

Aby vývar měl kvality životního elixíru je potřeba vývar vařit na mírném ohni minimálně 4h. V Číně se vaří ještě déle a pokud můžete délku varu si prodlužte.

  • Nejlepších účinky se dostaví pokud jíme vývar 5x za týden. Optimální je jíst vývar každý den.
  • Jíme vývar vždy teplý.
  • Nejlepší účinky má rýžový vývar, když je součástí snídaně.
  • Můj tip. Do večera mám uvařený vývar na dva dny. Po zchladnutím dám do lednice a ráno potřebné množství odeberu a ohřeji. Pokud máte čas můžete si dělat vývar čerstvý. Déle jak dva dny nedoporučuji vývar skladovat.

Jaké suroviny potřebujeme k receptu.

  • 1 díl rýže (nejčastěji používám kulatozrnnou natural).
  • 15-18 dílu vody.

Účinky posilujícího rýžového vývar

  • Detoxikuje organismus na jemné úrovni.
  • Snadná stravitelnost dodává tělu a psychice mnoho sil a energie. Musí se jíst teplá, aby měla
    energetizující účinky.
  • Pomáhá při zažívacích potížích a zlepšuje funkci trávení.
  • Odstraňuje vlhkost a horkost.
  • Aktivuje a pročišťuje játra.
  • Posiluje žaludek a slezinu (buduje střed).
  • Zlepšuje stav střev.

S přáním podpory vašeho dne a trávení Václav Vocásek a Martin Businský.